Gluten Nedir Zararları nelerdir ?

GLUTEN hakkında ilginç bilgiler . GLUTEN DOĞALMIDIR ? GLUTEN ZARARLARI NELERDİR ? ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR ? 5 min


122
73 shares, 122 points

Gluten, son yıllarda popüler olmuş. Buğday ve tahıl gibi doğal besin kaynaklarının proteinidir. Gluten hamurun ağsı yapısını sertleştirmek ve kabartma’dan sorumlu olan protein çeşitidir. Gluteni az kullanmanın ne kadar faydası varsa, aşırı tüketimininde bağırsak sorunlarına neden olarak Çölyak hastalığına sebebiyet verdiğini düşünülmekte.

Gluten Nedir Zararları nelerdir
Gluten Nedir Zararları nelerdir

Bunların temel noktası insan evrimi gibi, tarımsal ürünlerinden zaman yolculuğunda sürekli değişmesinden kaynaklanıyor. Zaman içinde yediğimiz buğday, çavdar gibi besin kaynakları bağırsaklarımızın yabancı madde olarak görmesi uyumsuzluk yaşamasından dolayı hastalıklara yol açabiliyor.

GLUTEN DOĞALMIDIR ?

Doğal bir gıda maddesi gözüksede, zararlarıda vardır. Daha çok tarıma dayalı ülkelerde kullanılan glütenler yüksek tokluk hissiyati ve kalori’den dolayı tercih ediliyor. Fırıncıların ekmek üretimi için kullandıpı gluten, Son yıllarda çölyak hastalığı sebebiyetiyle gluten kullanımı kısıtlandırılmıştır.

GLUTEN İÇEREN GIDA MADDELERİ

Gluten ağırlıklı olarak çavdar, arpa, yulaf gibi başta tam tahıllarda bulunur.

  • Beyaz un
  • Tam buğday unu
  • Buğday tohumu
  • Buğday kepeğ
  • Makarna
  • Ekmek çeşitleri
  • Un ekmeği
  • Kurabiye, Kek çeşitleri

Gibi tahıl ürünlerinin kullanıldığı çeşitler gluten içerir.

GLUTENSİZ BESİNLER

Özellikle çölyak hastaları ve bu hastalığa yakalanmak istemeyen kişilerin tüketmesi gerek bazı besin madelleri ; Prinç, et, tavuk, balık, yumurta, kuru çerezler, süt, yoğurt, peynir, beyaz süt ürünlerinin tümü, bal, mercimek, zeytin yağı, sebze çorbaları gibi katıksız besinleri sıralandırabiliriz.

GLUTEN ZARARLARI NELERDİR ?

Glutenli yiyeceklerin bağırsak ve sindirim başta olmak üzere aşırı tüketimi hastalıklara yol açabiliyor. Bağışıklık sistemi ve vücut direncine zarar vermektedir. Vücut üzerinde ki bu hastalıkların en başında ise Çölyak adı verilen bağırsak hastalığı yer alıyor.

Gluten hastalığı, sürekli baş ağrıları çeken insanların % 50 sinde bu hastalık saptanmıştır. Doku gücünüzü azaltan yürümeyi zorlaştıran , el , ayak gibi parmak doku organlarında intihap gibi akıntılarında temel nedeni olarak buğday ve tahıl ürünlerinden kaynaklaran fazla glütenden kaynaklandığı söylenmekte. Sendromlu ve Otizmli çocuklara buğdaylı besin vermeyi kestiğinizde düzelme gücü hızlanıyor fakat büyük insanlar da bu şekilde hızlı bir düzelme gerçekleşmiyor. Dr. Ferda Firdin yaptığı bir açıklamada : Şizofreni ve Psikolojik sorunlarda bile gluten yani buğdayın bağlantısı olduğunu söylemişti.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR ?

Buğday, Arpa, Yulaf gibi tahıl ürünlerinde bulunan gluten adı verilen protein, genellikle ince bağırsak olmak üzere kalın bağırsakda dahil oluşan bir hastalıkdır çölyak. Yaşam boyu etkisi gözle görülmesede vücutta hissedilir.

ÇÖLYAK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Gluteni çok fazla tüketiminin neden olduğu bazı hastalıkları ; Öksürme, Hapşırma, Astım, Kaşıntı, İshal, Burun Tıkanıklığı, Boğaz kaşıntısı, Karın ağrısı, Kusma gibi vakalar Gluten Alerjisi belirtileri olabilir.

GLUTEN ALERJİSİ OLANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Buğday, Arpa, Çavdar , Yulaf gibi besin maddeleri kesinlikle tüketilmemeli. Market veya alışveriş merkezlerininden alınacak ürünlerin içerikleri okumalısınız. Eğer çölyak hastalığının başlangıç aşamasındaysanız,  Başlangıçta süt veya süt ürünlerinden yapılan yoğurt gibi besinleri tüketmemelisiniz.

Glutenin sebeb olduğu olarak düşünülen besin kaynakları hastalığa yol açan tek sebeb olarak gösterilmesi yanlıştır. Ev yada İşyerinde bulunduğunuz ortalmlardaki yediğiniz besinler kablar, kaşık, tencere, tabak gibi temasınızın olduğu tüm ürünlere hijyen açısından dikkat edilmeli, aksi taktirde aşırı glutenli tahıl tüketmiş kadar bu sizin için riskli olacaktır. Glutenin sadece bunlarla bulaşma riski bulunmuyor. Kişisel temizlik malzemelerinden plastik maddelere kadar herşeyden bulaşma riski taşıyor.

Gluten alerjisinde belirtiler olan veya tesip edilen kişilerin biraz titiz davranmak ve Glutensiz besinler yemesi daha sağlıklı bir çözüm yoludur.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla Paylaş O Zaman!

122
73 shares, 122 points

Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün! Üzgün!
0
Üzgün!
SEVİMLİ! SEVİMLİ!
1
SEVİMLİ!
BERBAT! BERBAT!
0
BERBAT!
HOŞ DEĞİL! HOŞ DEĞİL!
0
HOŞ DEĞİL!
ÇOK HOŞ! ÇOK HOŞ!
1
ÇOK HOŞ!
KOMİK! KOMİK!
0
KOMİK!
BEĞENDİM BEĞENDİM
1
BEĞENDİM
İYİ İYİ
1
İYİ
İDARE EDER! İDARE EDER!
1
İDARE EDER!
Ceyda YILMAZ

Eğitimli ve fekat bir o kadarda başıbozuk , yaşamdan keyf almasını bilen neşeli bir tipim işte :)

One Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format